Ovazul

Scrieri antice vechi atesta ca dacii erau printre primele popoare care consumau ovazul ca aliment de baza
In Evul Mediu, popoarele Nord-Europene au adoptat si ele aceasta cereala care dispune de importante resurse energetice pentru organism.

Compozitie : hidrati de carbon,acizi grasi ( oleic, linoleic), aminoacizi, fibre, proteine ( gluten cantitati mici ), grasimi, vitamine B1,B2, beta caroten, vitamina E, PP, saruri minerale de potasiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, fier, un principiu similar foliculinei ,bioantioxidanti protectori, fitosteroli (ca vitamina D cu rol anticolesterolic), fitohormoni (stimulatori ai tiroidei).

Actiune: prin continutul mare in fibre participa la detoxifierea organismului, eficient pentru redarea apetitului, scade colesterolul ,scade glicemia, previne aparatia bolilor cardio-vasculare, stimulent tiroidian, fiind indicat in hipotiroidie, stimuleaza activitatea sistemului endocrin (eficient in sterilitate, impotenta, studii recente au evidentiat faptul ca la popoarele care consuma cantitati mari din aceasta cereala, varsta medie la care barbatii ajung la andropauza, creste foarte mult iar fertilitatea se mentine pana la varste inaintate, datorita continutului important de zinc, controleaza sexualitatea masculina, stimuland producerea de testosteron ), antioxidant, tonic general, diminua pana la disparitie dependenta de droguri ( indienii il foloseau in trecut pentru cei care erau dependenti de opium sau morfina , efect cicatrizant, de regenerare a tesuturilor, antiinflamator, antimicotic, sedativ
Indicatii : pentru revitalizare dupa boli febrile, sau consumptive ( Hipocrat indica in acest sens decoctul de ovaz), este cunoscut pentru bebelusi decoctul de cereale din nobila familie a gramineelor = 4 linguri de orz, grau si ovaz in 1,5 litri apa, se fierbe pana scade la 1 litru, se strecoara si se amesteca cu laptic ( bebelusii cresc sanatosi si iau bine in greutate, crescandu-le rezistenta la infectii, sunt calmi si au un somn linistit ), in avitaminoze, osteoporoza, depresii, tulburari de concentrare, insomnii ( inainte se folosea salteaua de paie de ovaz), hipotiroidii, sterilitate, impotenta,tulburari de menopauza, astenie, ateroscleroza, litiaze renale si veziculare, astm, bronsite, dermatite, eczema

Contraindicatii: enteropatii cu intoleranta la gluten ( desi se pare ca numai ovazul procesat in aceleasi mori cu graul determina efectele nedorite prin “contaminare” cu gluten ;de aceea in cura se poate incerca tratamentul cu bob germinat pentru a beneficia de binefacerile acestei plante ).

n cosmetica, faina de ovaz este un ingredient bioactiv benefic pentru piele si par, datorita continutului in proteine si lipide , purifica si hidrateaza, catifeleaza, previne uscarea si deshidratarea epidermei

One thought on “Ovazul

  1. Pingback: Sapun cu fulgi de ovaz « Sapun pentru Suflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s