Untul de Cacao

Arborele de cacao isi are originea in America Centrală. El are o inaltime de 4-5 m. Frunzele, fructele si florile sale sunt prezente pe toata durata anului. Florile sunt mici, rosiatice si cresc pe trunchi si pe ramuri. Pastaile cresc direct pe coaja si conţin o pulpă alba si  intre 20 si 40 de boabe de cacao. Acestea sunt prajite si macinate pentru a se extrage cacao.

Boabele de cacao contin in proportie de pana la 60% grasime solida. Acesta este untul de cacao,  folosit cu succes in industria cosmetica si farmaceutica. Untul de cacao este compus la randul sau din acizii grasi palmitic, stearic si oleic si trigliceride. In plus, boabele mai contin cofeina si teobromina care au proprietati stimulatoare si flavonoide, minerale (magneziu mai ales) si polifenoli (antioxidanti care combat radicalii liberi).  Cum se prepara untul de cacao ?  Se strivesc boabele de cacao, prajite in prealabil, pentru a colecta grasimea pe care o contin. Untul de cacao astfel obtinut are diverse intrebuintari, cele mai frecvente fiind in industria alimentara si bineinteles, in industria produselor cosmetice. Indiferent de industrie insa, principiul este in general acelasi: ingredientele se amesteca cu untul de cacao cat aceasta este cald, pentru ca mai apoi sa se solidifice si sa la incorporeze perfect atunci cand revine la temperatura camerei.

Untul de cacao este un produs finit de baza in industria prelucratoare de cacao, fiind obtinut in urma presarii masei de cacao destinata fabricarii pudrei de cacao pentru consum. Se prezinta ca o materie alb-crem, cu punct de topire de 37 de grade Celsius cu miros si gust specific, cremos. Este ingredientul de baza al ciocolatei albe alaturi de vanilie si lecitina.

Untul obtinut din boabele de cacao este una dintre cele mai stabile si concentrate grasimi naturale cunoscute, fiind supranumit hidratantul suprem. Folosit de secole pentru mentinerea pielii fine si suple, untul de cacao are un continut ridicat de antioxidanti cu puternice efecte anti-imbatranire.

El hidrateaza pielea si previne intinderea acesteia, dar folosit ca atare, este bun in tratarea dermatitelor, eczemelor si a iritatiilor. Intra si in compozitia uleiurilor de masaj, a sapunurilor si a balsamurilor de buze, datorita mirosului sau placut.

Este usor absorbit de piele pentru ca se topeste la temperaturi destul de scazute si are efecte anti-oxidante, ceea ce il ajuta sa reziste destul de mult pe rafturile magazinelor fara sa isi piarda proprietatile. Inhiba producerea imunoglobinei, de aceea este bun in cazul dermatitelor.

Este adesea folosit de femeile insarcinate, care nu vor sa ramana cu urme de intindere a pielii dupa nastere.

Compozitie chimica si beneficii
In componenta sa se regasesc acizii stearic, oleic, palmitic, linoleic, acizii grasi esentiali omega 6 si omega 9, polifenoli, teobromina, squalane, tocoferoli si fitosteroli. Este de asemenea o sursa importanta de vitamina E.

Iata cateva dintre beneficiile untului de cacao:

1. Hidrateaza si stimuleaza producerea de colagen
Aplicat pe piele, untul de cacao creeaza o bariera de protectie intre aceasta si mediul extern, ajutand  la retinerea apei si la mentinerea ph-ului optim al pielii. Hidrateaza, echilibreaza si hraneste pielea. De asemenea, stimuleaza producerea de colagen.

2. Combate ridurile
Untul de cacao confera suplete si elasticitate pielii, previne si amelioreaza atat ridurile cat si vergeturile.

3. Regenereaza pielea
Datorita continutului ridicat de vitamina A si E, untul de cacao ajuta pielea sa se regenereze foarte bine. Efectele sale sunt vizibile dupa numai cateva zile de utilizare: pielea devine mai catifelata, mai intinsa, mai tanara. Cu cat este utilizat mai multa vreme, cu atat pielea va fi mai intinsa si mai luminoasa.

4. Protejeaza pielea si asigura o bronzare uniforma
Untul de cacao contine o cantitate mare de antioxidanti care au rolul de a proteja pielea de efectele nocive ale mediului (radicali liberi, praf, poluare etc).  Acesta are puternice efecte anti-imbatranire, motiv pentru care este recomandat pentru utilizarea zilnica, dar mai ales inainte si dupa expunerea la soare. In plusm, fiind un factor natural de protectie UV, asigura o bronzare naturala si uniforma.

5. Este benefic tuturor tipurilor de piele
Prezinta o biocompatibilitate totala cu pielea, de aceea nu provoaca iritatii sau alergii si este potrivit chiar si celor mai sensibili – exceptie fac persoanele sensibile la oleaginoase. Este recomandat tuturor tipurilor de piele, mai ales celei deshidratate, uscate, mature, imbatranite.

6. Poate fi folosit pentru ten, corp si par
Il puteti utilize atat singur, cat si in combinatii cu diverse alte ingrediente cosmetice. Face minuni pentru buzele uscate, crapate, si este de un real folos in calmarea arsurilor solare si a intepaturilor de insecte.

Este o grasime stabila, slab oxidativa, se poate pastra in conditii bune la temperatura camerei, nefiind nevoie sa se pastreze la frigider.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro ; Ziare.com; marilesperante.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s