Uleiul de Roinita (Melissa Officinalis)

Specia: Melissa officinalis.
Planeta dominata: Jupiter.
Calitatea esentei: Yang.

Componenti principali: citronelol, geraniol linalool, citral, citronelal, acetat de geranil, cariofilen.
Melissa sau Roinita (Melissa officinalis) este o planta mediteraneana care a fost adusa de Romani in provincia Britania. Ea are flori galbene, foarte iubite de albine. De altfel, numele sau este derivat din numele latin al mierii, iar in limba greaca semnifica de asemenea miere de albine.
In mitologia greaca exista o povestire conform careia albinele l-au hranit pe Zeus cand era copilas cu miere, in timpul cand mama sa zeita pamantului Gheea il ascundea de sotul sau, zeul Chronos. Intr-adevar, mierea de Roinita este delicioasa, si este foarte posibil ca aceasta sa fi fost nectarul, hrana privilegiata a zeilor olimpieni.
In Evul Mediu, faimosul medic elvetian Paracelsus a numit Melissa “Elixirul Vietii” datorita efectului sau calmant asupra inimii. In acea epoca, se credea ca aceasta planta poate vindeca toate bolile si ca are efecte de re-intinerire.
Melissa, cunoscuta si sub numele de “Balsam de Lamaie” (Lemon Balm) este numita de evrei Bal-Smin ceea ce inseamna “Regele uleiurilor”.
In secolul al XIV-lea, calugaritele franceze din Ordinul Carmelitelor au folosit Melissa impreuna cu alte plante la prepararea unei ape tonice, iar in Anglia elisabetana a fost folosita la aromatizarea vinului.

Utilizare pentru trup si suflet
Uleiul de Melissa este un ulei calmant, foarte util in tratamentul durerilor de cap sau migrenelor cauzate de stres asociate cu senzatia de tensiune la ceafa si umeri. Se foloseste sub forma de masaj sau candela.
Proprietatile antispasmodice au efect de calmant cardiac, reducand palpitatiile cand inima este supra-stimulata, obosita si tensiunea este crescuta pe fond nervos si de stres. Actiunea sa calmanta poate fi utila si in crizele astmatice pe fond nervos. Se face masaj, baie sau se foloseste in candela.
Melissa este benefica pentru sistemul digestiv in cazuri de flatulenta, dispepsie, diaree. Se face masaj local sau baie.
Efectul racoritor este util in stari febrile, in special cand sunt insotite de stari de agitatie si nervozitate. Se utilizeaza sub forma de masaj, baie, candela.

Melissa este utila persoanelor hipersensibile si celor care isi exprima emotiile pregnant. Efectul sau calmant, linistitor, inaltator va va ajuta la abordarea pozitiva a vietii si va va usura calea spre gasirea modalitatilor de exprimare a personalitatii, spre relaxare si spre bucuria de a trai.

Contraindicatii:hipotiroidie, alergie la roiniţă.

Precautii: În cazul persoanelor care utilizează sedative şi calmante de sinteză, se recomandă evitarea utilizării în paralel a acestei plante.

sursa: daciaplant,fares

Advertisements

One thought on “Uleiul de Roinita (Melissa Officinalis)

  1. Pingback: Sapun cu ulei de catina si ulei esential de roinita « Sapun pentru Suflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s