Uleiul de eucalipt

    Eucaliptul creste in Australia si Tasmania si se recunoaste usor dupa aspectul neobisnuit al scoartei sale ce se cojeste ca hartia. Poate atinge inaltimi de de pana la 150 de metri iar vara poarta pe ramuri mici flori albe.

     Uleiul de eucalipt are multiple intrebuintari medicale. El se colecteaza din frunzele mature, de culoare verde-cenusie. Eucaliptul cunoaste in prezent o larga raspandire pe continentul european, ca si in America , fiind foarte apreciat pentru pretiosul sau ulei eteric. Dintotdeauna, oamenii au avut incredere in puterile lui vindecatoare. Candva s-a crezut chiar ca parfumul puternic degajat de frunzele eucaliptului ar dezinfecta aerul. Bolnavii veneau in tinuturile cu arbori de eucalipt, atrasi de speranta ca aerul curatat de ei ii va ajuta sa-si recapete sanatatea.

     Aborigenii australieni cunosc actiunea antiseptica a frunzelor de eucalipt si de aceea isi oblojesc ranile cu ele. Eucaliptul este plantat si in regiunile mlastinoase din Africa de Nord pentru a alunga tantarii si a impiedica astfel propagarea malariei. Uleiul volatil din frunze tine insectele la distanta, iar radacina cu numeroase ramificatii a arborilor inalti pana la 150 de metri functioneaza ca un sistem natural de desecare a solului, asa incat el este mai putin prielnic ca loc de inmultire pentru tantari. Pe langa aceasta, uleiul intareste capacitatea naturala de aparare a organismului uman.

     Uleiul de eucalipt este inofensiv si are proprietati antiseptice, antimicrobiene, stimuleaza pofta de manacare, combate febra si are efect revigorant. Totodata are excelente proprietati expectorante, motiv pentru care este frecvent intrebuintat in tratatrea virozelor si a gripelor. Eucaliptul contine uleiuri eterice, folosite la inhalatii in afectiunile pulmonare. Datorita proprietatilor sale expectorante, este introdus ca ingredient in bomboanele de tuse. El usureaza respiratia si are efect antiinflamator iar din frunze se poate prepara de asemenea si o infuzie.

Uleiul esential de eucalipt poate fi folosit si pentru improspatarea aerului din camera. Il poti adauga in sapunul tau lichid, gelul de dus, sampon sau crema de corp, pentru a putea beneficia de proprietatile sale antibacteriene.     Aplicat extern, uleiul poate vindeca taieturi, arsuri si chiar ulceratii pentru ca accelereaza formarea unui tesut cutanat nou si in general grabeste procesul de vindecare. Utilizarea lui se recomanda si contra durerilor musculare si a suferintelor de natura reumatica. Totodata, uleiul de eucalipt curata aerul, deci este cat se poate de potrivit pentru a aduce o briza proaspata in locuinta.

     Uleiul de eucalipt este incolor si se obtine din frunzele arborelui, prin distilare. Utilizarea vaporilor reprezinta un procedeu clasic de distilare a uleiurilor eterice din plante. Frunzele de eucalipt se introduc intr-un cazan mare, asupra lor ravarsandu-se un jet de vapori. Lichidul parfumat este absorbit de vaporii de apa. Ulterior amestecul este racit, iar in cursul aceste operatii uleiul si apa se separa. In cantitati mari, uleiul de eucalipt este toxic, de aceea el trebuie folosit intotdeauna cu masura.

     Inainte de a intrebuinta uleiul de eucalipt, il puteti incorpora intr-un ulei-suport, astfel diluandu-l. Fiind extrem de concentrate, uleiurile eterice nu se pot utiliza nediluate decat ca adaosuri in apa de baie. Introduceti  cam sase picaturi de ulei eteric in 60 de mililitri ulei-suport, de pilda unul de masline sau de migdale.

In exces, uleiul esential de eucalipt este toxic si poate interactiona intr-un mod nefavorabil cu orice tip de medicament.

Sursa: gradina-online.ro; ziare.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s