Uleiul esential de Bergamot

Uleiul esential de Bergamot

Generalitati: Bergamotul (Citrus bergonia) este un copac asemănător cu portocalul amar. Fructele sale seamănă cu nişte portocale miniaturale. Numele bergamot provine de la cel al orăşelului italian Bergamo aflat în provincia Lombardia, unde fructele acestui copac, erau cunoscute şi consumate. Legenda spune ca acest copac a fost găsit de Cristofor Columb în Insulele Canare, şi de aici el a fost adus în Spania şi Italia. Scrieri medievale menţionează utilizarea să în scop terapeutic la Florenţa în anul 1725. Tot în jurul acestei date s-au făcut în Italia şi primele extracţii de ulei esenţial de Bergamot, care a devenit în scurt timp o importantă materie prima în parfumerie. El este principalul constituent al faimosului parfum preparat în secolul al XVII-lea în Germania la Koln (în limba franceza Cologne), devenit celebru în toată lumea, până în zilele noastre sub numele de Eau de Cologne. Acelaşi ulei de bergamot cu mirosul său distinct este cel care îi conferă personalitate şi cunoscutului ceai Earl Grey.

Calităţile sale racoritoare şi înviorătoare sunt benefice pentru persoanele supărate, frustrate, foarte critice, foarte pretentioase, care incep să sufere datorita unor probleme digestive sau probleme ale pielii. Pentru aceasta, se poate folosi sub formă de masaj, baie, saună, candele, inhalaţii. Se va evita expunerea la soare timp de 12 ore după aplicarea pe piele.

Proprietati terapeutice:

 • este răcoritor şi înviorător, iar asupra sistemului nervos acţionează ca un tonic revigorant;
 • cosmetică: elimină inflamaţia, normalizează secreţia glandelor sebacee şi sudoripare, dă luminozitate tenului grass au mixt şi închide  porii; are efect fortifiant şi tonic asupra pielii tenului, ajutând la oxigenarea celulelor pielii şi la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui la nivel local; redă tenului supleţea şi atenuează ridurile fine ( se poate adăuga câteva picaturi de ulei esenţial în crema de zi);
 • dermatologie: are acţiune antimicrobiană şi antifungică;
 • scade rapid şi eficient temperatura corpului în cazul bolilor infecţioase;
 • elimină inflamaţia nasului, gâtului şi sinusurilor în cazul răcelilor;
 • are efecte pozitive în indigestie, colici şi dureri gastrice prin masaj pe zona abdominală;
 • antinevralgic;
 • antistres;
 • este util în caz de iritabilitate, tensiune nervoasş, dureri de cap (utilizat sub formă de masaj, baie sau în candelă);
 • are proprietăţi sedative şi antispastice;
 • ars în candelă sau vaporizat în camera are efecte excelente în îndepărtarea insectelor şi a mirosului de fum de ţigară;
 • afrodiziac, stimulează apetitul sexual atât la femei cât şi la bărbaţi;
 • îmbunătăţeşte comunicarea, ajuta la o mai bună concentrare, sporeşte imaginaţia şi gândirea creativă (aromaterapie).

Modalitati de intrebuintare:

 • Inhalatiile: sunt foarte potrivite pentru tratarea problemelor respiratorii, a răcelilor, gripei şi pentru pregătirea tenului în vederea unui tratament cosmetic. A inhala un ulei esenţial înseamnă a comunica cu o parte a creierului numită sistemul limbic, centrul controlului emoţional, responsabil pentru reglarea apetitului, a capacităţii sexuale şi a stresului. Tratamentul cu inhalaţii de abur înlătură inflamaţia şi congestia mucoasei respiratorii superioare, diminuează iritaţia gâtului produsă de aerul umed, relaxează muşchii şi calmează tusea. Are acţiune expectorantă, antiseptică şi uşor sedativă. Pentru aceasta, se toarnă într-un vas 1 L de apa clocotită şi se adaugă 2-4 picături de ulei. Aplecaţi-vă peste vas acoperindu-vă capul cu un prosop mare şi inspiraţi adânc. Vaporii se vor inspira cel mult 5-10 minute, cu mici intervale de 30 de secunde. Inhalaţiile sunt contraindicate persoanelor care suferă de astm sau epilepsie, deoarece pot declanşa o criză.
 • Masajul: Hippocarates, părintele medicinei spunea că cea mai bună modalitate de a-ţi menţine sănătatea este să iţi acorzi timp în fiecare zi pentru o baie aromatică şi un masaj. Masajul, ca terapie unitară, este relaxant şi ajută la intensificarea circulaţiei sanguine şi la eliminarea impurităţilor. Însă masajul profund, combinat cu proprietăţile relaxante şi terapeutice ale uleiurilor esenţiale, poate avea o profundă influenţă asupra sănătăţii fizice şi a psihicului. Asigură o pătrundere rapidă a uleiului eteric în interiorul organismului.
  Pe lângă influenţa pozitivă asupra organelor respiratorii, circulaţiei sângelui, sistemului nervos central şi periferic, are loc însănătoşirea inimii, ficatului, intestinelor. Pentru o sedinţă de masaj se adaugă 3-4 picaturi de ulei esential (sau de amestecul de uleiuri pe care îl preferaţi) în aproximativ 10 ml ulei de masaj (ulei de măsline, ulei de sâmburi de strugure, ulei de migdale s.a.). Pentru sporirea efectului uleiurilor eterice, se recurge la mişcări circulare şi masajul de contact. În nici un caz nu se va depăşi cantitatea recomandată de ulei, deoarece la doze mari  ele sunt iritante pentru piele. Dupa un masaj în cadrul aromaterapiei, uleiul nu trebuie îndepartat prin spălare, evitându-se baia sau duşul timp de 6-8 ore. Astfel se asigură o absorbţie completă a uleiului volatil.  
 • Baia: este o cale foarte placută şi totodată eficientă de a folosi uleiurile prin relaxarea care o induce apa caldă şi prin faptul că porii se dilată, lăsând uleiul să pătrundă prin tegumente. Uleiurile se adauga înainte de a începe baia si nu mai devreme, deoarece datorită căldurii ele se evaporează foarte uşor. Este important de reţinut că baia nu se face niciodată cu uleiul ca atare pentru ca nu se dizolva în apă ţi nici nu trebuie depaşită doza deoarece în cantităţi mari sunt iritante pentru piele si mucoase. Astfel, pentru o baie se disolvă 4-6 picaturi de ulei esential (sau 4-6 picaturi de amestec) în 2-3 linguri de lapte sau frisca batuta sau 2 linguri de ulei de baza, sau 1 lingura de miere, apoi se toarnă în cadă şi se amestecă bine. Durata ideală:10 – 20 de minute. Băile terapeutice pot fi mai scurte sau mai lungi, în funcţie de recomandare. Importantă este temperatura apei: 37-38°C pentru destindere, iar pînă la 39°C în cazul contracturilor sau al răcelilor. Cei care suferă, însă, de afecţiuni cardiace sau de circulaţie ar trebui să fie precauţi cu apa fierbinte, pentru că temperatura ridicata şi presiunea apei influenţează tensiunea arterială şi activitatea inimii.
 • Dus Aromatic/ Aroma-Dus: 2-3 picături de ulei eteric se va dilua în 1 linguriţă de gel de duş sau săpun lichid şi se va aplica pe corp, evitându-se faţa şi zona inghinală, se va masa uşor şi se va clăti cu un jet de apă. Uleiurile esenţiale încep să-şi exercite acţiunea terapeutică de îndată ce intră în contact cu pielea, astfel că aplicaţii locale sunt indicate mai ales în cazurile de eczeme, dureri articulare sau musculare, echilibrează starea emoţională, şi scade tensiunea nervoasă, armonizează activitatea şi elimină inhibiţia sistemului nervos central.
 • Comprese: o compresă fierbinte este un mod eficient de a trata multe probleme ale pielii, ca de exemplu injecţiile, sau durerile musculare de natură reumatică. Pentru a pregăti o compresă se toarnă apă fierbinte (în jur de 0.5 L) într-un bol şi se adaugă ulei esenţial. Cantitatea de ulei depinde de suprafaţa pielii pe care aplicaţi compresa: 2 picături pentru suprafeţe mici, 6-8 picături pentru suprafeţe mari. Se agită bine, apoi se înmoaie o bucată de tifon sau un şervet de bumbac, se stoarce bine şi se asează pe piele. Deasupra, se aplică o folie de plastic şi un prosop, pentru a menţine compresa caldă. Procedeul se reia dupa 20 de minute. În total, timpul de tratament cu comprese este de cel mult 1 oră, de maxim 2 ori pe zi.
 • Aromalampa: se foloseşte pentru a aromatiza camera, pentru a genera o stare de spirit pozitivă, tonică, sau dimpotrivă de relaxare, sau pur şi simplu pentru a crea o atmosferă specială.Mai întâi se umple recipientul lămpii cu apă şi se adaugă 3-5 picături de ulei esenţial de pe urma căruia vrem să beneficiem, apoi aprindem lumânarea care va încălzi recipientul astfel va determina evaporarea apei împreună cu uleiul respectiv. În aproximativ 20 de minute efectul aromatizator va cuprinde întreaga cameră. Este necesar apoi să mai adăugăm câteva picături de ulei esenţial, pe măsură ce cantitatea iniţială s-a evaporat.
  Este foarte important să punem suficient de multă apă în recipient, pentru a se evita deteriorarea calităţii uleiului volatil prin ardere. De asemenea, aromatizarea se va realiza dupa ce, în prealabil s-a igienizat şi aerisit bine încăperea respectivă.

Sursa: aromatherapie.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s