Uleiul de geraniu

Nativ din Africa de Sud, Geraniul a fost exportat in Europa la sfarsitul secolului al XVII-lea. De aici el a fost apoi re-exportat in secolul al XIX-lea in coloniile franceze si britanice.
Uleiul esential a fost distilat pentru prima data in Franta, la inceputul secolului XX; astazi, cele mai importante regiuni unde este cultivata aceasta planta sunt Insulele Réunion, Maroc, Egipt, China.
La inceputuri, numele sau a fost Bourbon dupa cel al unei insule din sud-vestul Oceanului Indian. In trecut, geraniul a fost folosit pentru rani , tumori , fracturi si in epidemiile de holera. Credinta populara ii atribuia si virtuti magice in alungarea spiritelor rele , astfel ca oamenii il cultivau in jurul casei.

Uleiul eteric de geraniu (Pelargonium graveolens) are aromă proaspătă, concentrată, caldă de flori, cu precădere trandafir. Mireasma lui îmbunătăţeşte dispoziţia. Din compoziţia uleiului fac parte un număr mare de componenţi activi, aceştia determinând diversele lui efecte: geraniol, citronelol, mentol, citral, geraniltiglinat.

Acţionând asupra sistemului nervos, uleiul eteric de geraniu, combate stările de anxietate şi depresie, ameliorează starea de spirit. Stimulează activitatea neuropsihică: intensifică capacitatea de lucru, contribuie la concentrarea atenţiei. Aroma geraniului calmează ideal copiii, înlătură capriciile şi agresiunea.

În dereglările hormonale uleiul de geraniu normalizează echilibrul hormonal, astfel ameliorând evoluţia climacteriului şi sindromului premenstrual. Acţiunea lui este benefică în diverse patologii ginecologice. El previne retenţia de lichid în organism, este util în migrene, dismenoree, crize hipertonice, edeme şi obezitate. Datorită capacităţii de a stimula circulaţia limfei şi a elimina toxinele, uleiul de geraniu acţionează perfect în celulită. În plus, contribuie la combaterea infecţiei, îndeosebi a organelor respiratorii.

Acţiunea cosmetică a uleiului de geraniu este benefică pentru pielea sensibilă, afectată, uscată. El elimină minunat erupţiile, inflamaţia şi regenerează derma în urma arsurilor şi degerăturilor, catifelează şi împrospătează pielea. Uleiul de geraniu este perfect în controlul infecţiilor cutanate, inclusiv al herpesului. Este eficient în varice şi hemoroizi, diminuând sindroamele inflamatorii, algice, crampele şi edemele.

Combate durerea în artrite, reumatism, nevralgii. Reduce glicemia, previne proliferarea celulelor canceroase, înlătură spasmele vaselor cerebrale, tonificîndu-le, stimulează funcţiile hepatică şi pancreatică, manifestă efect antimicotic şi antiparazitar. Este util în arsuri, plăgi, fracturi, degerături, dermatoze, stomatite. Uleiul facilitează tratamentul inflamaţiei ligamentelor vocale însoţite de răguşeală. Mirosul de geraniu alungă insectele. Ulei de notă moderată. Energetica uleiului: predispune la tandreţe. Contribuie la refacerea pierderilor energetice cauzate de rivalitatea în dragoste. Înlătură complexul de inferioritate şi dependenţa de părerea străină.

Proprietăţi principale:

• antiinflamator, cicatrizant, bactericid

• tonifică vasele cerebrale, antispastic

• stimulator hepatic şi pancreatic

• stimulator al capacităţilor fizice şi intelectuale

• reduce glicemia, echilibrează nivelul hormonilor

• anticanceros

• înlătură erupţiile şi descuamarea tenului uscat

• antimicotic şi antiparazitar. Indicaţii:

• dermatoze, eczemă uscată, pediculoză, micoze cutanate

• angină, otită, sinuzită, stomatită, diabet zaharat, celulită

• astenie, neurastenie, nevroze, migrenă

• nefrolitiază, boală hipertonică

• nevralgii, nevrite, sindromul radicular, maladii canceroase

• arsuri, netezeşte ridurile şi îmbunătăţeşte culoarea tenului

• stare depresivă, surmenaj, neurastenie

Contraindicat în primele cinci luni de sarcină! Stimulează estrogenul, nu se utilizează concomitent cu contraceptivele orale. Pentru copii se foloseşte exclusiv în formă dizolvată. Contraindicat copiilor sub 6 ani.

sursa: vivasanportal.ro; musetel.ro

Advertisements

2 thoughts on “Uleiul de geraniu

  1. Pingback: Sapun catina si lavanda « Sapun pentru Suflet

  2. Pingback: Sapun Turmeric cu ulei de Lavanda si Geraniu « Sapun pentru Suflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s