Metoda

Inainte de a pune in aplicare activitatea draga mie, si anume fabricarea sapunului natural, m-am documentat mult in privinta procesului in sine. Nu sunt chimist dar pasiunea te invata, te ajuta sa vrei sa cunosti cat mai multe  din cat mai multe domenii pentru ca toate formeaza un intreg si, vrand nevrand, nu te poti limita la un singur subiect. Va voi spune si voua treptat ce am invatat despre sapun, ingredient si fabricare.🙂

Exista mai multe metode de producere a sapunului de casa hand made:

  • Metoda la rece (cold process – CP) care este cea mai folosita . Presupune producerea de sapun dintr-o solutie de soda caustic sau lesie (cum ii spunea bunica) si un amestec de doua sau mai multe uleiuri, la care se pot adauga diferite ingredient dupa preferinta.

Procesul de saponificare are loc fara o sursa externa de caldura deci ingredientele nu vor fi fierte ci doar usor incalzite pana la o temperatura ce va pastra intacte proprietatile tuturor uleiurilor. Mai pe scurt, toate ingredientele se amesteca pana se ajunge  la o anumita consistenta, apoi se toarna in forme unde trebuie sa stea aproximativ 24 de ore pana ce compozitia se intareste suficient, se taie bucati si se mai lasa la uscat timp de 3-6 saptamani. Eu as zice ca 4 saptamani sunt suficiente pentru ca sapunelul sa ajunga la maturitate. In aceasta perioada procesul de saponificare se incheie iar sapunul devine mai tare si mai rezistent in timp. Se masoara pH-ul si , daca este 10 sau mai mic este perfect. O valoarea a pH-ului peste 12  inseamna ca sapunul nu poate fi folosit fiind prea alcalin. Mai jos gasiti un tablel cu exemple:

Substanta pH
Acid clorhidric 0.1
Suc de lamaie 2.4
Acid gastric 1.5 – 2.0
Cola 2.5
Otet 2.9
Suc portocale 3.5
Bere 4.5
Cafea 5
Ceai 5.5
Lapte 6.5
Apa pura 7.0
Saliva 6.5-7.0
Sange 7.34 – 7.45
Sapun 9.0 – 10.0
Inalbitor 12.5
Soda caustica 13.9
  • A doua metoda este cea “la cald” (hot process – HP) si consta in fierberea amestecului de lesie si uleiuri. Este metoda folosita de bunicile noastre. Ceva mai dificila decat prima dar are avantajul  ca sapunul astfel obtinut  poate fi folosit imediat dupa recire.

Practic fierberea ingredientelor inlocuieste perioada de uscare, apa in exces evaporandu-se si eliminand procesul de uscare naturala. Se pare ca prin aceasta metoda nu mai sunt pastrate proprietatile uleiurilor si a celorlalte ingrediente folosite.

  • A treia metoda de obtinere a sapunului, si cea mai simpla, este “topire si turnare” (melt & pour, MP) . Se foloseste  un  “sapun de baza”, simplu, fara arome sau coloranti, care este topit si i se adauga diverse arome apoi este turnat in forme si dupa ce se usuca este gata de folosire. Prin aceasta metoda putem obtine sapunuri mai deosebite ca aspect dar depinde calitatea lui depinde si de alti facturi.

De exemplu, un sapun de baza cumparat la “bax”  poate contine ingrediente care nu prea au ce cauta intr-un sapun natural si atunci produsul finit nu va fi altceva decat un sapun “industrial-personalizat” . Nu este o regula dar sunt cazuri des intalnite.

  • Ultima metoda ar fi reprocesarea (rebatching) si presupune refacerea unui sapun obtinut prin CP. E o metoda foarte buna pentru cazurile in care s-a uitat adaugarea unui anumit ingredient. Totusi, sapunul astfel obtinut nu  este la fel de fin ca cel pbtinut prin CP.

Eu am ales sa folosesc prima variant CP si chiar daca este un proces lent calitatea sapunului nu poate fi pusa la indoiala. Astfel sunt sigura ca sapunelele mele isi vor indeplini menirea lor de curatare si ingrijire a trupului si sufletului.

Va suna putin ciudat? Promit ca va voi explica in alt “articol” (ce-mi place sa-i spun asa) cum sta treaba cu ideea de “curatare a sufletului”.😉

Cu drag,

Ralu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s