Musetelul

Natura a fost şi este inepuizabil izvor de materii prime ce pot fi folosite în tratamentele şi îngrijirile cosmetice. Plantele, fructele, legumele şi pământurile argiloase au fost folosite în scop cosmetic încă din antichitate. Una din plantele medicinale, muşeţelul sau romaniţa, pune accentul pe minunatele efecte pe care substanţele active le au asupra pielii. Prin folosirea ei se obţin accelerarea diviziunilor celulare, întârzierea îmbătrânirii pielii, tonifierea ţesuturilor, stimularea circulaţiei sângelui, împrospătarea şi catifelarea obrazului şi decolteului. Având cele mai largi aplicaţii în cosmetica naturală, muşeţelul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, decongestionante, dezinfectante, analgezice, emoliente şi cicatrizante. În funcţie de felul în care sunt utilizate, din florile de muşeţel sau partea aeriană a plantei se obţin diverse produse de cosmetică pentru îngrijirea tenului, gâtului, decolteului, mâinilor, părului sau picioarelor.

În cosmetică băile de abur sunt importante deoarece deschid porii şi ajută la eliminarea impurităţilor de la nivelul pielii. Astfel că băile cu abur din flori de muşeţel curăţî radical tenul. Acestea se folosec în special sub formă de infuzie, pentru îngrijirea ochilor, a tenului şi a părului.

Ochii obosiţi, încercănaţi sau pleoapele înroşite, congestionate sau iritate de farduri se pot calma cu ajutorul compreselor cu infuzie de muşeţel care se menţin pe pleoape 10 minute. Atenţie însă, nu spălaţi globii oculari cu această infuzie deoarece ei pot fi iritaţi.

Tenurile sensibile, înroşite, congestionate, ofilite sau lipsite de elasticitate pot fi tratate cu infuzie de muşeţel. Se aplică pe obraz comprese înmuiate în infuzie care se mneţin 10-15 minute pe ten. În cazul tenurilor iritate se pot utiliza pulverizările sau cataplasmele cu infuzie rece din flori de muşeţel.

Pentru tenurile uscate şi deshidratate se pot folosi aceleaşi pulverizări cu infuzie rece care sunt foarte indicate. Nu trebuie uitat însă că tenul trebuie în prealabil demachiat. Această operaţie trebuie făcută în fiecare zi pentru ca tenul să devină elastic.

Lipsa apei din tenurile deshidratate duce la pierderea supleţii pielii, astfel ridurile pot apare mult mai repede. Se vor utiliza măşti, loţiuni sau creme hidratante care vor fi aplicate întotdeauna pe tenul înmuiat în prealabil prin comprese cu infuzie de flori de muşeţel. Inclusiv spălarea obrazului în cazul tenului deshidratat este bine să se realizeze cu infuzie de muşeţel, înlocuind apa obişnuită.

Pentru tenurile grase se folosesc, de obicei, măştile astringente care se pot prepara dintr-o lingură de argilă şi două linguriţe de infuzie de muşeţel.

O mască hrănitoare şi tonifiantă, numai bună în cazul tenurilor ofilite, indiferent dacă este gras, uscat sau normal, se poate pregăti din două linguri de infuzie de muşeţel, o lingură lapte praf şi o lingură de miere de albine de salcâm. Se amestecă ingredientele până la obţinerea unei paste care se va aplica pe ten şi decolteu în strat subţire. Se menţine pe faţă 5-6 minute în cazul tenurilor uscate, pentru cele grase 10-15 minute şi 20 minute în cazul tenurilor normale. Se îndepărtează masca cu ajutorul infuziei de muşeţel.

Părul se decolorează cu muşeţel

Regenerarea firului de păr, întărirea rădăcinii, precum şi pentru ca părul să aibă un aspect mătăsos şi sănătos este recomandat să fie spălat cu infuzie de muşeţel. Florile de muşeţel, în special cele proaspăt culese, se pot utiliza la decolorarea naturală a părului. Pentru aceasta se iau 200g flori de muşeţel care se fierb în 2 litri de apă până când se înjumătăţeşte lichidul. Cu ceaiul obţinut se îmbibă bine părul degresat în prealabil. Se usucă apoi se repetă acţiunea până se obţine culoarea dorită. La sfârşit se clăteşte părul cu apă călduţă până la rece. Operaţia se poate repeta până se obţine nuanţa dorită.

Îngrijirea mâinilor şi picioarelor cu musetel

Din flori de muşeţel se obţine uleiul de muşeţel, un preparat cosmetic excelent pentru îngrijirea mâinilor. Acesta înmoaie şi catifelează pielea, ajutând la păstrarea tinereţii şi supleţii. datorită proprietăţilor sale emoliente, dezinfectante şi descongestionante, uleiul de muşeţel se poate utiliza şi pentru pielea iritată de soare sau în îngrijirea picioarelor, ami ales călcâiele care au pielea iritată şi uscată.

Acest ulei se prepară uşor. Într-un vas se pun două linguri de flori de muşeţel care se înmoaie cu o lingură de alcool dublu rafinat. După trei ore se adaugă 100 g ulei presat la rece din floarea soarelui sau măsline. vasul se pune apoi pe abur să fiarbă timp de două ore amestecând din când în când. Când este gata se strecoară printr-un tifon storcând bine plantele, apoi se pune uleiul obţinut în sticluţe închise la culoare şi se păstrează la loc răcoros. Cu acest ulei se ung călcâiele seara înainte de culcare, şi apoi se acoperă picioarele cu un plastic pentru a nu murdări lenjeria.

sursa:jorjette.ro

Advertisements

One thought on “Musetelul

  1. Pingback: Sapun cu Ulei si petale de galbenele / ulei si flori de musetel « Sapun pentru Suflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s