Ulei esential de cuisoare

Cuisoarele sunt mugurii uscati ai florii arborelui de cuisoara, niste lujeri asemanatori vitei-de-vie. Planta, cultivata in tarile calde, este originara din Insulele Moluce si face parte din familia Myrtaceae. Chinezii au folosit-o cu cateva secole înainte de Hristos. Astfel, inaltii demnitari chinezi (mandarinii) o mestecau in gura inainte de a vorbi cu suveranul lor. Se presupune ca a fost introdusa in Europa in primele secole d.Hr. in secolul al VlII-lea, arabii o vindeau europenilor la preturi foarte mari. Se folosea mai mult ca medicament, iar medicii o considerau un panaceu. Astfel, o portocala frecata cu cuisoare elimina orice risc de contagiune. Cuisoarele presarate pe lenjerie alungau moliile din dulapuri.

Cuisoarele alaturi de scortisoara si nucsoara fac parte din mirodeniile orientale rare si extrem de scumpe din Evul Mediu.

NOTA PARFUMULUI: de baza
AROMA: puternic, ascutit, picant, vibrant

COMPATIBILITATE: Scortisoara, ienupar, rozmarin, bergamota, citronella, lamaie, portocala, menta, grapefruit, nucsoara, eucalipt, ienupar, levantica, cimbru, ghimbir.

METODE DE UTILIZARE: Se potriveste bine cu rozmarinul, levantica si pinul (in cantitati egale). Aceste compozitii se pot utiliza pentru masaj, baie, aromatizoare. Eficiente, in special, dupa un efort fizic.

APLICATII: 7-10 picaturi ulei de cuisoare sau in compozitie cu ulei de portocal (1:1) la 1 lingura de ulei de baza (piersica, migdale, avocado etc).

MASAJ: 1-2 picaturi ulei de cuisoare sau 3-4 picaturi compozitie se amesteca cu 1lingura ulei de baza (migdale, piersica, jojoba etc) sau crema.

BAI: In cada plina (temperatura apei 37-38 °C) se adauga 4-5 picaturi ulei esential de cuisoare sau compozitie, amestecate in prealabil cu 1 lingura emulgator (lapte, miere, sare de masa). Durata procedurii – 10-20 minute.

COMPRESE: 4-5 picaturi ulei de cuisoare se dizolva in 10ml ulei de baza (cais, piersica, jojoba). Se aplica pe rani si ulceratii ale pielii. Cu aceasta compozitie se pot badijona zonele cu probleme ale pielii si cele cu acnee.

AROMATIZAREA INCAPERILOR: In aromatizor se pune putina apa, se adauga 1-4 picaturi ulei de cuisoare sau compozitie, se aprinde lumanarea. In lipsa aromatizorului, uleiul se picura pe un servetel sau se adauga intr-o cana cu apa fierbinte si se pune pe calorifer. Durata procedurii – 15-30 minute. Dezinfecteaza si improspateaza aerul, alunga depresia.

sursa: tratamente-naturiste.ro, cosmeticaverde.ro,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s