Ulei esential de portocale

Portocalul este originar din China şi India, fiind adus în Europa în secolul XVII. Astăzi el creşte din abundenţă în tot bazinul mediteranean şi pe cele două continente Americane. Portocalul ne răsfaţă, oferindu-ne trei uleiuri esenţial diferite: din fructe, uleiul de Portocal, vesel şi optimist; din florile albe şi delicate – uleiul Neroli, şi intrigantul Petitgrain, din frunze.
Pentru multă vreme, portocalul a avut două semnificaţii opuse: inocenţa şi fertilitatea. De altfel, Războiul Troian a început destul de inocent: Paris a oferit premiul concursului de frumuseţe un “măr de aur”, adică o portocală Afroditei. Aceasta, drept mulţumire i-a oferit-o pe frumoasa Elena, uitând însă să-i spună ca era soţia regelui Agamemnon. … Restul e istorie.

Uleiul de portocale are un efect relaxant, placut insa usor energizant, stimuleaza sistemul nervos central, inducand o stare de vioiciune, de tonus emotional si mental. Mirosul s-a dovedit benefic in perioadele de stres, tensiune nervoasa, oboseala prelungita, stări de anxietate, isterie.

Studii facute de curand demonstreaza ca simpla inspirare a aromei de portocale creste imunitatea, diminueaza durerea de cap si senzatia de vertij. In cazuri de insomnie, desi nu este un sedativ, induce somn odihnitor si limpezimea mintii la trezire.

Uleiul de portocale este potrivit pentru persoane deprimate, frustrate, lipsite de energie, obosite, accelereaza procesele organice incetinite, schimba directia vietii in bine aducand optimism si hotarare in realizarea propriilor aspiratii, induce seninatate si deschidere fata de ceilalti.

Prezentare: lichid fluid posibil uşor tulbure, culoare galben-oranj, aromă proaspătă, citrică, dulce

Nota parfumului: de vârf

Utilizare in cosmetica:

  • inclus în compoziţii cosmetice în concentraţie uzuală de 0.5-2%
  • ca ingredient în creme şi loţiuni pentru îngrijirea oricărui tip de piele în special tenul matur, devitalizat, tern
  • ca ingredient pentru ulei de masaj stimulant al sistemului limfatic şi imunitar
  • pentru masaje de calmare, pozitivare, detensionare
  • 5-10 picături în apa de baie
  • parfumarea săpunurilor
  • în lămpi şi arzătoare de aromaterapie pentru antiseptizarea aerului, pentru crearea unei atmosfere vesele, detensionate

Date de siguranţă:

  • non-toxic, non-iritant, non-sensibilizant
  • fotosensibilizant – a nu se expune pielea la soare cel puţin 4 ore după aplicare
  • a nu se lăsa la îndemâna copiilor
  • este recomandat cu moderaţie în alăptare şi sarcină – trimestrul II şi III
  • non-alergizant, recomandăm totuşi efectuarea testului înainte de utilizare
  • uz extern!

sursa: terapeut.ro, eco-deco-light.blogspot.com,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s